Gıda ambalaj malzemeleri nedir?

Yazar: AkalKurumsal
Gıda Ambalaj Malzemeleri

Gıda sektörü çok fazla çeşitlilik gösteren bir sektördür. Üretimden tüketime uzanan yolda bu gıdaların muhafazası, ambalaj ve paketlenmesi ciddi bir titizlik gerektirmektedir. Ürünün özelliklerine göre değişen ambalajların hammaddeleri; silika kumu, selüloz, alüminyum- demir- kalay, poliner, ağaç gibi ana başlıklar altında toplanmaktadır. Selike kumundan elde edilen cam, selülozdan elde edilen kâğıt ve karton, alüminyum -demir- kalaydan elde edilen komposit ambalajlar, polinerden plastik film- şişe kabı ( esnek veya sert plastik ambalajlar ile ağaçtan, ahşap palet, sandık, kasa, pekmez veya bal kutuları gibi ürünlerin özelliklerine göre farklılıklar göstermektedir.
     
Gıda ambalaj malzemeleri, gıdaların muhafazasında, dayanma süresinin artırılmasında, raf ömrünü uzatmada ve hijyenik olarak korunmasında büyük önem taşımaktadır. Ayrıca, ürünün özelliklerine göre farklı hammaddelerden elde edilen bu malzemelerin hazırlanış biçimi de sanayiyi hareketlendirmekte, gıda sektörünün yan ürünü olan ambalajlama ürünlerinin de üretildiği yeni bir sektör oluşmaktadır. Dolayısı ile israfın önlenmesi, ekonomiye katkı, yeni iş alanlarının artması gibi pek çok konuda yarar sağlamaktadır.
    
Gıda maddeleri, her gün iç içe olduğumuz ürünlerdir. Market raflarında; cam, plastik ve metal kaplarda sıvı yağlar, şeffaf poşetlerde un mamulleri- makarna gibi gıdalar, vakumlu paketlerde baharat veya kuruyemiş gibi ürünler, içleri metalik dışları kâğıt süt ve yan ürünleri kaplarına rastlarız. Ambalajlar ister kâğıt, ister plastik, ister cam olsun mutlaka üzerlerinde paketleme tarihi ve son kullanma tarihi bulunmaktadır. Ayrıca nerede üretildiği ile ürünün sağlık bakanlığı onaylı olduğu da belirtilmektedir.
     
Sağlık açısından gıdanın kalitesi kadar ambalajı da önemlidir ve bir ürünü satın alırken hem son kullanma tarihine hem de ambalajında hava almasına neden olacak yırtık delik veya imalattan oluşacak ambalajlama hatası olup olmadığına da dikkat edilmelidir. Hatalı ambalajlara rastlandığında ürünün satışını yapan market yetkililerine haber verilmelidir.
    
Ambalaj malzemeleri ayrıca kuru gıdalar, sıvı gıdalar ve vakumlu gıdalar ile dondurulmuş gıdalar olarak da sınıflandırılmaktadır. Böylelikle bu ürünlerin ambalaj malzemeleri ve içerdiği özellikleri ile de birbirinden farklılıklar gösterdiğini görürüz. Ambalajlamada yıllarını veren deneyimli sektörlerimiz bulunmaktadır. Ülkemiz gıda ambalajında, Dünya standartlarında önemli bir yer almaktadır.